Програма виховання і навчання дітей від 2 до 7 років "Дитина"

 

Освітня програма «Дитина» побудована за лініями Базового компонента дошкільної освіти – Державного стандарту дошкільної освіти України. У Програмі зміст освітньої роботи з дітьми структурований за принципом інваріативності та варіативності.

В інваріативній частині представлено розділи:

1. Особистість дитини

2. Мовлення дитини

3. Дитина в соціумі

4. Гра дитини

5. Дитина в природному довкіллі

6. Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі

7. Дитина у світі культури

В розділі «Особистість дитини» вміщено відомості про вікові особливості психічного розвитку дітей дошкільного віку, а також про зміст роботи із збереження і зміцнення здоров’я та забезпечення повноцінного фізичного розвитку.

Змістова наповненість розділу «Мовлення дитини» побудовано з урахуванням особливостей природи мовленнєвої діяльності дітей, що обслуговує всі інші види дитячої діяльності та пов’язана із їхніми щоденними потребами у спілкуванні та взаємодії з оточуючими.

Для дітей раннього віку зміст зазначеного розділу подано за рубриками «Розвиток розуміння мовлення» та «Розвиток активного мовлення», що зумовлено особливостями мовленнєвого розвитку дітей третього року життя.

Розподіл освітніх завдань «Мовлення дитини» та рубрики «Навчаємося елементів грамоти» є умовним. Кожен педагог, плануючи роботу з дітьми, має спиратися не лише на вікові, але й на індивідуальні особливості вихованців, що проявляються в темпі засвоєння дітьми знань та оволодінні мовленнєвими вміннями.

Реалізація завдань мовленнєвого розвитку дітей здійснюється в процесі їх щоденного спілкування з вихователями, батьками та однолітками, інтегруючись у різні види діяльності.

Розділ «Дитина в соціумі» розкриває зміст роботи з ознайомлення дітей із суспільним довкіллям та трудового виховання.

Розділ структуровано за напрямами: «Предметний світ» та «Соціальний світ». Відповідно до принципу концентричності знання дітей від І молодшої до старшої групи поступово розширюються й ускладнюються.

У своєму пізнанні дитина рухається від розуміння назв та призначення оточуючих предметів та явищ до розуміння причинно-наслідкових зв’язків у природному та соціальному світі. Результатом взаємодії дитини з предметним та соціальним світом має стати набуття життєвого досвіду, сформоване відповідальне ставлення до життя, що є основою активної громадянської позиції.

У розділі «Гра дитини» подано освітні завдання, де автори стоять на позиції, що гра дитини має бути якомога більш вільною від регламентації з боку дорослих та слугувати засобом самовираження й розвитку дитини. В даному розділі представлено сучасну тематику всіх видів ігор, яка відображає набутті дітьми знання з розділів: «Дитина у природному довкіллі», «Дитина в соціумі», «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі», «Мовлення дитини».

Таким чином реалізовано об’єднуючу місію гри, яка виступає центром інтеграції різних видів діяльності дитини.

У розділі «Дитина у природному довкіллі» висвітлено зміст роботи з формування у дітей знань про об’єкти та явища природи планети Земля, зв’язки і залежності між ними та роль праці у природі, а також наведено завдання про надання дітям початкових уявлень про Космос. У сукупності пропонована інформація має стати основою формування пізнавально-емоційного ставлення та екологічно-доцільної поведінки дітей в природі.

У розділі «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі» відображено зміст роботи з дітьми раннього та дошкільного віку, що спрямована на збагачення їхнього досвіду різноманітними сенсорними враженнями, формування у дітей вмінь орієнтуватися у сенсорних еталонах, їх видах, ознаках, властивостях. Збагачення сенсорного досвіду є базою інтелектуального розвитку дитини, підґрунтям для формування логіко-математичних уявлень, розвитку конструктивних навичок, розширення уявлень про властивості та ознаки предметів.

У розділі «Дитина у світі культури» комплексно представлено зміст образотворчої, музичної, театралізованої та літературної діяльності дітей дошкільного віку. Такий підхід передбачає взаємопов’язаність тем.

Розділи «Сім’я і дитячий садок», «Місточок до школи» орієнтовані на запити сучасних батьків та покликані допомогти педагогічним працівникам в організації партнерської взаємодії з батьками та реалізації наступності між дошкільною та початковою освітою.

У розділі «Діти з особливими освітніми потребами» вказано мету і завдання ДНЗ, принципи організації роботи з дітьми з особливими освітніми потребами в групах з інклюзивною формою навчання, визначено етапи співпраці між вихователями ДНЗ і батьками.

Варіативна частина містить такі розділи: «Подорожуємо у світ англійської мови», «Комп’ютерна грамота», «Шахи» та «Хореографія».

Розділи Програми структуровано за віковим принципом:

  • І молодша група «Крихітки» (третій рік життя);
  • ІІ молодша група «Малята» (четвертий рік життя);
  • Середня група «Чомусики» (п’ятий рік життя);
  • Старша група «Фантазери-мрійники» (шостий рік життя).

В Програмі для полегшення реалізації її змісту авторами здійснено посезонний розподіл програмового матеріалу окремих розділів.

Період дошкільного дитинства є надзвичайно важливим для розвитку особистості. Тож, керуючись цим твердженням та за допомогою Програми «Дитина», батьки і педагоги мають створити належні умови для зростання здорової, щасливої, самодостатньої, творчої особистості.